Troll!

Troll har funnits i alla tider. I begynnelsen var de sagofigurer som lufsade runt och åt prinsessor och kämpade ner tomtearméer. På 80-talet visade sig troll vara sju tjejer som fick göra låtar om döda kändisar och nu för tiden förekommer troll på nätet och skriver provocerande saker i viktiga ämnen som bakverk och innehållet i tecknad film.

Men troll är mer än så. Vissa barn tror att det bor troll under deras sängar och andra barn får sina sängar byggda av troll.

Vad sa han nu för nåt? undrar säkert alla som aldrig shoppat efter spjälsäng. Men det har vi, och även köpt en, av just märket Troll. Vi hade fått ett hett tips av några bekanta att det är praktiskt och ergonomiskt att ha en spjälsäng med en långsida som går att skjuta upp och ner så en inte behöver stå böjd så mycket, eller så en kan ställa sängen så att den blir som en sidovagn till den egna sängen för bästa åtkomlighet. Vi följde rådet och Signe, mamma och mormor åkte till den förträffliga affären Babyringen på Jägersro i Malmö. Där hittade de en modell på vilken en kunde med ett enkelt enhandshandgrepp föra ner hela långsidan på det önskade viset. Naturligtvis kom sängen i ett platt paket för den händige småbarnsföräldern att snabbt och lätt sätta ihop. Idag satte vi frejdigt igång, vi var tre personer för säkerhets skull. Pappa, mamma och farfar skruvade och muttrade medan farmor passade Signe.

Det blev rätt mycket muttrande. Det gick ganska snabbt aktuella sängtillverkare i projektet. Först skulle vi skruva fast den fixerade långsidan på gavlarna. Extra viktigt var det att ”inte skruva skruvarna helt fast ännu”! Någon exakt beskrivning av hur löst ”inte helt fast” innebar gavs inte. Minsta barn och 43-åring känner ju till (nuförtiden) att en aldrig ska dra åt skruvarna hela vägen förrän man är klar.

Nästa steg var att sätta i en tvärslå i underkanten av den andra långsidan, den som sedan efter montering ska kunna föras upp och ner med ett enkelt enhandshandgrepp. Inte heller nu fick skruvarna dras åt helt ännu. Sedan skulle botten i. Det gick lite trögt, och här skulle någon med lite erfarenhet av troll och sängar kanske dragit öronen åt sig och skruvarna åt andra hållet nåt varv. Men bottnen gick i och det var dags för den flyttbara långsidan. Och nu är det bäst att jag citerar beskrivningen ordagrant. (Där var bilder också men de tillförde inte jättemycket.)

I detta läget kan ni kontrollera så mellanrummet mellan långsidan och gavlarna inte är för stort. Skall bara vara så långsidan inte klämmer mellan gavlarna. Som bilden visar kan ni justera trissorna genom att skruva åt alternativt släppa ut dessa.

OBS VARNING! Öppningen mellan gaveln och långsidan får ALDRIG bli större än max 1,5mm på vardera sidan!

Detta för att inte något, såsom band, snöre eller liknande skall kunna fastna. Vilket skulle kunna skada ditt barn.

Sista stycket är på många sätt briljant. Extra pluspoäng för användandet av ”såsom” ett ord som måste ha uppfunnits av en poet som inte fick ihop sitt versmått nån gång i tidernas begynnelse. Och sedan uppdelandet av den avslutande meningen i två. Som för att markera att man egentligen inte ska behöva förklara för någon vad som kan hända om band, snöre eller liknande fastnar. Högdraget och besserwisseraktigt, som ett äkta nättroll.

Vi kollar noga så att mellanrummet inte blir för stort. Ojoj, vad vi kollar! Vi justerar trissor så att långsidan verkar löpa lätt. Mellanrummet är så lagom så. Vad lätt!

Långsidan sitter fast i sängstolparna med trissor i ovankant och en fjädrande sprint som snäppes fast på slutet så att de kommer ner i skenorna som möjliggör upp- och nerförande. Snäpp, snäpp! Vi är klara! Beskrivningen ger oss klartecken att slutdra alla skruvar nu, men inte för hårt, bara tills det tar emot. Vi drar och drar och slutar precis när det tar emot. Nöjda betraktar vi vårt verk. Dags att testa att för långsidan upp och ner med ett enkelt enhandshandgrepp. Grepp tas…

Långsidan sitter som berget ett troll eventuellt kan bo i. Och självklart gör den det, när man följt en instruktion som uppmanat en att först kolla så långsidan löper fritt, sedan uppmanat en att dra åt alla skruvar i sängen ett par varv! Jaja, skam den som ger sig, det är väl bara att lossa några skruvar och ta bort långsidan igen, tänker vän av ordning? Och visst borde det vara det, men då har den vännen glömt bort att denna säng är byggd av troll!

Hur många skruvar en än lossar i sängen så sitter trissorna i den rörliga långsidan fast i sina skenor så länge de fjädrande sprintarna sitter i, och de fjädrande sprintarna fjädrar så lagom där de sitter nu djupt in i konstruktionen. Alltså; för att ta bort sprintarna behöver en först ta bort trissorna, vilket inte kan göras förrän sprintarna avlägsnats. Joseph Heller sitter i sängföretaget Trolls styrelse.

Efter brukande av lite mer övervåld än någon av oss var riktigt bekväma med, lyckades vi dock bända ut sprintarna, modifierade trissorna en gång till, lossade alla skruvar, testade om långsidan löpte lätt, snäppte fast sprintarna, och slutdrog alla skruvar. Dags för nytt enkelt enhandsgrepp…

Tredje gången blev det rätt. Det tror jag var ovanligt snabbt för den genomsnittlige sängmontören.

Så därför erbjuder jag nu min know-how och expertis till allmänheten, för en enkel och astronomisk timpenning erbjuder jag mig att komma hem till er och montera era Troll-sängar! Jag lovar er att det är värt pengarna! Ni behöver mig!

Här är mitt CV i pdf-format!

En reaktion på ”Troll!

Lämna en kommentar