Inskolning

Så var det dags!

Det är hög tid för Signe att komma ut ur bubblan och börja förskolan. Men det är ju ingenting man gör bara så där när man har en klängig pappa att dras med. Hur ska han kunna klara sig på egen hand? Helst skulle Signe säkert vilja stanna hemma i ett år till och ta hand om sin pappa, träna honom på att byta blöja och på andra sätt känna sig behövd, men nu har Signe fått ett riktigt bra förskoleerbjudande, så det kan inte hjälpas. Pappa måste lära sig stå på egna ben!

Men sådant går givetvis inte i en handvändning. Som tur är har förskolorna ett uttänkt inskolningsprogram, som är till för att stegvis vänja föräldrarna vid den nya situationen.

Dag 1

Det börjar med ett kort besök, så att barnet får bekanta sig med nya kamrater, och föräldrarna vänjer sig vid miljön utan att behöva gå in på den jobbiga separationsprocessen. Efter en timme sisådär så brukar föräldrarna skruva på sig och längta hem och då är det viktigt för barnet att vara lyhörd och ta initiativ till att gå exempelvis genom att gäspa eller säga till på annat sätt.

Dag 2

Föräldrar och barn stannar lite längre på förskolan. Barnet kanske provar att gå in i ett annat rum ett tag för att se om föräldern följer efter. Har barnet en väldigt trygg och harmonisk förälder brukar det gå bra, men många föräldrar kan vara ganska efterhängsna och hänga barnet i hasorna för varje steg hen tar.

Dag 3

Det börjar bli dags för barnet att släppa iväg föräldern på egen hand ett tag. Det är viktigt att vinka av föräldern ordentligt, så att den inte blir rädd och kommer tillbaka genast. Vissa föräldrar kommer inte längre än runt knuten, medan andra redan denna första gång kan gå ett helt ärende och sedan komma tillbaka. Ingen förälder är den andra lik och inget beteende kan i det här tidiga läget betraktas som onormalt.

Dag 4

Nu släpps föräldern iväg en längre stund, och klarar i de flesta fall att ta sig ända hem och leka själv ett tag. Det är viktigt för barnet att välkomna föräldern ordentligt när hen kommer tillbaka till förskolan, så att föräldern inte känner sig bortglömd och oviktig.

Dag 5-7

Förälderns tid borta från barnet utökas sedan för varje dag. Barnet får äta, sova och leka i fred längre och längre stunder, men har möjlighet att be personalen att ringa och kolla upp så att föräldern mår bra och inte glömt bort sin bebis. Vissa föräldrar kan ha svårt att släppa taget och ringer själva och gråter efter lillan i tid och otid, men alltefter att dagarna går så vänjer sig föräldern. Dag 7 säger personalen på förskolan till föräldern på skarpen att nu är det dags att klara sig själv, inskolningsperioden är slut.

Dag 8

Barnet ska vara på förskolan sin första hela dag och är naturligtvis lite extra orolig för hur föräldern ska klara sig alldeles själv hela dagen. Avskedet blir lite extra känslofyllt och det är inte ovanligt att föräldern gråter och gnäller en skvätt, vilket i många fall kan smitta av sig på barnet.Föräldern brukar dock lugna sig ganska snart efter avfärden från förskolan, men det är inte ovanligt att hen känner en vilsenhet ett par dagar efter inskolningen.

Idag är det dag 8. Banjo-Herren söker jobb igen!

En reaktion på ”Inskolning

Lämna en kommentar