Dagens vän 24/3: Håkan Nord

Det vandrande, kanonhårda anagrammet Håkan Nord, ställde upp i SM 2003 under sitt ungkarlsnamn Håkan Andersson. Han hade redan låtit höra om sig på nystartade Ordspel under aliaset hakan. Dessutom hade han redan spelat tre turneringar och tagit silver i en av dem, så han var redan en stjärna.

Vårt första möte lät dock dröja på sig till nästa år. Jag minns det vagt som en ganska seg match i början av SM 2004, men slutresultatet tyder på att det i alla fall var ganska jämnt. Håkan vann med 314-307. Sedan har vi mötts inte mindre än 15 gånger till i rankat tävlingssammanhang med facit att Håkan vunnit 9 gånger, jag 6 och en gång blev det oavgjort.

Oavgjort blev det när vi traditionsenligt spelade turneringen hemma i Håkans och hans fru Idas trädgård en sommar 2007. Mellan åren 2004 och 2011 spelades turneringen KATTFOT Cup i juli. Det är en speciell känsla att sitta utomhus och spela Scrabble, då känns det ännu mer som en riktig idrott. KATTFOT Cup är det som ger Nordarna ett självklart eget kapitel i den där illustra Scrabble-historieboken. Ett toppenarrangemang som brukade likt Vasaloppet fullbokas på en kvart efter att anmälningen öppnats, om inte snabbare. Och varje år fick man med sig en liten souvenir hem i form av en pin i årets färg. Och hade en varit riktigt duktig och kommit på¨prispallen så förärades en en speciellt tillverkad pärlplatta med årtal och kattfot på. Jag är stolt innehavare av två sådana, skryter jag villigt. En av sommarens höjdpunkter, kommer traditionen tillbaka snart?

Håkan satt också på andra sidan bordet när jag lyckades med det för mig än så länge singulära konststycket att lägga ett ord på nio bokstäver genom två separerade liggande bokstäver. (Nu känner jag att jag använder fackspråk, och många som läser här är säkert inte bekanta med den underbara, nördga Scrabblevärlden. Det får bli ett kommande inlägg om detta mitt stora intresse.) Turneringen var Scrabble Masters 2009 och ordet var foRT(S)Ä(T)TA! (Men hur skriver han egentligen, undrar en hel hög. Än en gång hänvisar jag till kommande inlägg.) Ska en lägga sådana delikatesser så blir det allra bäst om en gör det för någon som verkligen kan uppskatta dem. Håkan är en av de allra ordnördigaste Scrabble-spelarna i vår krets. Ja, jag vet att du ser det som en stor komplimang, Håkan!

På senare tid har Håkan blivit en sällsynt gäst vid turneringsborden, SM har han inte spelat sedan 2007 och KATTFOT Cup har som sagt lagts i träda. Kanske är det så att Håkan helt gått över till Wordfeud, där han också är mycket framstående. Ni vet väl om att det pågår seriespel i Wordfeud på nätet? Mycket underhållande, men tidskrävande.

Senast Håkan förgyllde en Scrabble-turnering var på DBS 2012. Hittills har det blivit 44 turneringar, med tre turneringsvinster, sex silver och två brons som meritförteckning. Det är inte illa, inte illa alls…

Kram på dig, Håkan! Hoppas vi ses snart igen vid ett bräde, det kan t o m få vara inomhus.

2 reaktioner på ”Dagens vän 24/3: Håkan Nord

  1. Kanonhård skriver:

    Väldigt trevligt skrivet Johan. Ja, NATURLIGTVIS sorteras ordnördepitetet in i komplimangsfacket! 🙂 Det är roligt att vi har mötts så pass många gånger och förstås trevligt att det råkat bli en övervikt till min fördel. Jag tror ofta jag spelat fegt och avvaktande mot dig, rädd för att den stora bernerska rullningskanonen ska avlossas. Jag vill passa på att tacka för allt du gjort för scrabblespelandet och hoppas vi får mötas fler gånger. Just nu pausar jag men tiden för ordspel ska nog komma. Sköt om dig och lycka till med familj, jobbsökande och allt annat här i livet. /Kanonhård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s