Dagens vän 23/3: Anita Marmell

Dags att presentera svenskt Scrabbles grand old lady!

När fem sugna slöt upp för att spela ”Alfapet-turnering på Pyas Palace” i Malmö 1994 var Anita en av dem. Hon blev i och för sig sist, men var fast. Turneringen, som retroaktivt döptes om till Vokalpokalen, återkom sedan årligen, och Anita återkom likaså, även om turneringen 1995 fick klara sig utan henne, under hela resten av 1900-talet. 2001 tog hon återigen en paus, och på det viset sköts vårt första möte upp till SM 2003. 2001 var det enda året jag lyckades ta mig ner till alla Scrabble-turneringars moder. (Vokalpokalen alltså, inte Anita.) 2002 fick hon sin största framgång hittills i Scrabble-svängen, när hon nådde ända högst upp på prispallen i Konsonantcupen i Malmö.

Så på våren 2003 var det dags för Anita att turneringsdebutera utanför Malmö. Det var året för den stora Scrabble-boomen, och SM var rekordstort. 69 deltagare! Jag minns fortfarande den smått overkliga känslan att komma in i Stockholms Schacksalonger och mötas av detta myller! Jag hade ju bott i en garderob i Bryssel det senaste åren och var inte helt förberedd, så att säga. Ett av de första nya ansiktena att komma fram och hälsa trevligt var Anitas, och på den vägen är det.

Det har inte hänt alltför ofta att vi mötts på ett turneringsbräde, dock. Faktiskt har det bara skett en enda gång under alla år, och det lät vänta på sig ända till 2010, i den egendomliga turneringen BOSQUET Open som spelades på Katedralskolan i Lund. Den var egendomlig på så vis att inte mindre än tre spelare aldrig kom tillbaka efter första dagens lunchpaus, två angav sjukt barn som orsak (deras gemensamma, alltså inte två separat sjuka battingar) och en tredje bara försvann utan några spår. Med nio ronder kvar och tio deltagare beslutades det snabbt att köra resten av turneringen som en alla-mot-alla. I näst sista ronden ägde det unika mötet mellan mig och Anita rum. Jag vann.

Men nu går jag händelserna lite i förväg. Jag måste ju berätta den fantastiska anekdoten om när Anita besegrade alla sannolikhetskalkyler. Det hela skedde på¨Stockholm Open 2008. Norstedts förlag hade varit vänliga att sponsra prisbordet med en hög korsordslexikon av ett lite annorlunda, humoristiskt slag. Arrangörerna beslöt då att på skoj instifta ett specialpris till den som först la ordet ”KORSORD”. Det är hyfsat osannolikt att få upp just de bokstäverna, kan jag avslöja. Men jag tror att det redan var i början av omgång 2 som Anita plötsligt for upp från sin stol, sträckte båda händerna i luften och utbrast i triumf: ”Jag har lagt KORSORD!!!” Det kommer för alltid att vara ett av mina roligaste Scrabble-minnen.

På SM-galan 2011 hade jag som konfrencier också glädjen att få överräcka ett specialpris till Anita, nämligen Scrabbleförbundets Stora PR-pris. Malmö Stadsbibliotek hade hört av sig till mig och undrat om Scrabbleförbundet kunde göra en liten workshop där med lite genomgång av regler och uppvisningsspel. Javisst sa jag, eftersom jag ganska ofta var nere i Skåne i egenskap av pendlande särbo. Dock fick jag förhinder och Anita tog på sig superhjältekepsen (med Tykarpsgrottan broderat i blått på vitt) och ryckte ut. För detta tilldelades hon mycket rättvist galans PR-pris, ett rese-Blokus.

Sedan jag flyttade ner permanent till Lund har umgänget med Anita intensifierats. Vi träffas ofta och spelar Scrabble, både i Malmö och Lund, och hon är alltid lika spontan och livfull. Det är sällan tråkigt i Anitas sällskap. Hon har inte haft det helt lätt i livet, men nog känns det som hennes ålders höst är både varm och solig. De stora Scrabble-turneringarna som SM orkar hon inte längre med, men säger aldrig nej till en mustig endagarsturnering i glada vänners lag.

Kram på dig, Anita!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s