Tävlingsspel for dummies 5: Resultat

Dags för sista lektionen i dagens tävlingsspelskola!

När matchen är slut och ni är överens om poängen ska resultatet bokföras. Det gör spelarna gemensamt. Ni går bort till sekretariatet, som kan utgöras av en eller flera inmatningsdatorer. I den nya versionen av Manfred ska spelarna lägga in både slutpoäng och rullningar i matchen, samt poäng för varje rullning. Tidigare har rullningar skrivits in för hand på listor som tejpats upp på väggen, och detta system ställde höga krav på arrangörerna, för att inte tala om den enskilde deltagarens disciplin, minne och handstil.

Efter varje rond blir det en liten paus. Pauserna varierar i längd beroende på hur luftigt arrangörerna lagt schema, men det är brukligt med ett minimum på fem minuter efter att den sista matchen i ronden är avslutad. Detta kallas populärt för Lex Rita efter en spelare som var speciellt mån om att få en rimlig paus mellan varje rond. Detta kan betyda att snabba spelare upplever tempot under dagen som lågt, medan analytikerna tänker så hjärnan glöder i timmavis på en och samma dag, med bara fem minuters korta pauser. Under pausen fikar du, bloggar kanske men framför allt ojar du dig. Du har haft dåliga brickor, motståndaren är en turknutte, du missade en rullning, du vann inte stort nog, kaffet är slut, du är trött på alla som ojar sig hela tiden, ja anledningarna till ojning är oändliga och uppskattade av alla runt dig eftersom de då känner att det är fritt fram att övertrumfoja sig. Så får du vänner för livet!

När turneringen är slut så redovisas resultatet. Hela resultatlistan läses upp och alla applåderar varje deltagare, för oavsett hur det har gått är alla glada och stolta, de i toppen är glada och stolta för att det har gått bra, och de längre ner är glada och stolta för att det är slut och de har klarat av att fullfölja, fastän det rör sig om ett sånt skitspel. Och alla har presterat något drag eller någon match de är nöjda med.

Vid det här laget är du förmodligen biten och fast för livet. De flesta kommer tillbaka.

Och med det avslutar vi den här utbildningen med en övningsuppgift. Gå till kalendariet på Scrabbleförbundets hemsida och anmäl dig till en turnering. Du vet att du vill!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s