Dagens vän-repris 9: Nils Sandberg

Nils kompletterar den blonda treklövern som förgyllde mina tidiga 80-talssomrar. De första ord jag minns från hans trut är det ständiga ”Ej, Ohan!” när han kom tultande som ettåring i mormor Signes trädgård.

Jag minns än idag hur jag många gånger gick genom trädgården med tunga steg, tunga eftersom jag hade Oskar runt ena vaden och Nils runt den andra. Det var måhända jobbigt ibland, men samtidigt var det ju en härlig egoboost att vara en sådan favorit hos två intelligenta småkillar som de.

Nils var också den som i kraft av minsting tillbringade sina somrar hos mormor längst. Och så en dag nånstans mitt på 90-talet, när jag var på besök hemma hos föräldrarna en sommardag, så såg jag Nils komma gående med tunga steg genom trädgården. Runt ena vaden satt hans kusin Karl och runt den andra dennes bror Erik. Vi hälsade glatt på varandra, och Nils sa genast: ”Nu vet jag hur det var!”

Ett tag var vi landsmän i dubbel bemärkelse. När jag bodde i Bryssel bodde Nils ett tag i Antwerpen, och vi åkte och hälsade på varandra en gång var. På resan till Antwerpen tog jag även med mig mina föräldrar som var på besök, och Nils fick agera turistguide i Antwerpen, som är betydligt vackrare än Bryssel. När Nils var i Bryssel gjorde vi stan så gott vi kunde, och speciellt minns jag hur vi slagit oss ner på en trottoarservering nere i centrum när en kollega till mig som var homosexuell kom fram till oss, slog sig ner och började prata och vara trevlig som han brukade vara. Men efter hand så började hans efterforskande blickar bli allt längre. Till slut gick han under yviga betygelser om hur trevligt och vilken överraskning det hade varit.

Senare fick jag veta att vi råkat slå oss ner på en gayklubb. Eftersom min kollega visste om min schlagerfäbless och kände väl till bl a Lena Philipsson så skotte han var, så tog det lång tid innan han övertygades om att jag faktiskt var straight trots dessa indicier. Jag kan väl inte rå för att jag har så stiliga släktingar? Och risig musiksmak.

NIls bor numera i Seattle, och är i full färd med att gifta sig. Med en kvinna.

Kram på dig, NIls! Lycka till på den stora dagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s