Förr och nu

Saker kan göras på olika sätt.

Låt oss säga att vi sitter och äter frukost. Emily tittar ut genom fönstret och konstaterar att vädret är vackert, varför inte fortsätta frukosten utomhus?

På Klostergatan i Lund sker då följande: Vi börjar plocka ihop frukostens olika delar och stoppa i diverse kärl. Kaffet hälls i en termos, teet i en annan.Signe påkallar vår uppmärksamhet och berättar att hennes blöja behöver bytas. En av oss tar hand om det medan den andra diskar undan och börjar packa picknickkorgen istället. Plastbestick och fat i liknande material, koppar, filt, skärbräda, saltkar och pepparkvarn, servetter. När blöjbytet är klar tackar Signe för hjälpen och påpekar med ett finkänsligt illvrål att hon faktiskt är lite småhungrig också. Vet att för bebisar är att vara småhungrig och hotas akut av svältdöden i det närmaste synonyma företeelser. Eftersom Emily just ammat behöver vi således göra i ordning bröstmjölksersättning och sätter vatten på värmning. Sedan börjar vi packa skötväskan som måste med när vi lämnar lägenheten. Extrablöjor, våtservetter, ombyte, regnkläder, nappar, mat, nappflaska, extra filt, extra tjock filt, extra tunn filt, Minifom, D-droppar, nödproviant för föräldrar, solhatt samt isdubbar och frälsarkrans för alla eventualiteter. Nu är Signes mat klar. Hon har naturligtvis berättat oavbrutet att hon är hungrig under hela processen. En av oss sätter oss med SIgne i soffan och stoppar nappflaskan i munnen på henne, varvid hon suger tre tag och sedan somnar. Den omatande i paret ger sig på att packa kylväskan med mjölk, fil, smör, pålägg, frukt och ägg. Signe vaknar och kommer på att hon var hungrig och tar tre sugtag igen för att sedan omedelbart somna. Varje vakenperiod innebär ett drickande av 5 ml vätska. Signe äter åtminstone 130 ml per mål. Medan detta pågår packar den ”lediga” föräldern solkräm, korsordstidning och leksaker. Leksakerna ska alltså de vuxna ha, det gäller att behålla barnasinnet för att kunna föra över det på ätteläggen.

Äntligen är vi alla tre färdiga och kan ta oss ut ur lägenheten. Barnvagnen står fastlåst längst ner i trapphuset och pappa springer upp och ner för de tvånalv spiraltrapporna för att få med allt och göra i ordning fordonet. Mamma byter blöja på Signe igen och det visar sig att det krävs ett helt klädbyte. Pappa klämmer tummen när han monterar barnvagnen. Det blöder bara lite. Hela familjen går i samlad tropp ner för trapporna. Signe läggs i vagnen och hypnotiseras omedelbart av det rutiga mönstret på vagnens insida. Pappa kommer på att han glömt telefonen. Upp och ner för spiraltrapporna och efter det kommer mamma på att hon också glömt telefonen. Sen är det Signes tur att komma på att hon var lite mer hungrig. När familjen ett långt ögonblick senare äntligen kommer ut på Klostergatan och går den kilometerlånga promenaden till Botan eller Stadsparken eller annan grön plätt så inser de att det var ju tur att de kom ihåg regnkläderna. Familjen går hem igen och börjar laga middagen, som det plötsligt blivit hög tid för.

 

Låt oss nu se vad som händer om det fina vädret upptäcks när vi sitter och äter frukost i Staffanstorp.

Vi tar våra frukosttallrikar och går ut genom altandörren.

 

Staffanstorp – Klostergatan  1-0.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s