Dagens vän 25/3: Alexander Forslund

Till SM i Scrabble 2003 kom sanslösa 27 turneringsdebutanter, av totalt 69 startande. En av dem var den unge Alexander Forslund från Umeå. Uppe i Umeå satt ett helt gäng med oerhört vassa onlinespelare. Nu hade ett par av dem kommit ner till huvudstaden för att prova livespel. Som för så många andra gick väl övergången inte helt smärtfritt för Alexander, och han slutade på 50:e plats i sin debut. Men han gav sig inte, utan kom tillbaka nästa år, och nästa, och nästa, varje år med ett lite bättre resultat i bagaget på hemresan.

Tre år efter debuten kom det stora genombrottet. På Stockholm Open 2006, avgjort på anrik Scrabble-mark, Stockholms Borgargilles lokaler på Östermalm, var Alexander i det närmaste omutlig. Han vann 11 av 12 matcher, och det räckte naturligtvis för turneringsseger i stor stil. Den ende som lyckades besegra honom var faktiskt jag, som rullade sönder honom med (E)UtANASI (ett ord jag har lagt oproportionerligt många gånger) och S(L)OVENSK, som jag lyckosamt hittade efter att ha svurit lite över att inget läge fanns för OSVENSK. Vissa matcher kommer en ihåg lite extra mycket.

Annars tycker jag mest jag minns plåga och motgång vid matcher mot Alexander, jag har sett honom som lite av ett spöke. I min värsta mardrömsturnering genom tiderna, Scrabble Masters 2008, var det Alexander som utdelade en av de största portionerna stryk. Värst av alla matcher var dock den under Turnering *PROBLEM(ÄLG) 2007 (ett helt sagolikt bra turneringsnamn, om ni frågar mig) där jag tycker mig vinna knappt efter att ha lagt ut alla mina brickor, men när Alexander ser förvånad ut och fortsätter spela. Häpet inser jag att det står en bricka kvar på stället. En blank. Förlust med 14 poäng och mitt genom tiderna allra största hjärnsläpp i Scrabble-karriären.

När jag tittar på vår statistik inser jag dock att jag svartmålar historien lite väl mycket. Vi har faktiskt mötts hela 8 gånger och vunnit 4 gånger var. Och jag har faktiskt haft lite bättre snittpoäng. Det var oväntat.

Alexander är inte bara en mycket duktig Scrabble-spelare, han är även en hejare på att göra pepparkakshus, och har vunnit en rikstäckande tävling i denna konst en gång. Eller, pepparkakshus och pepparkakshus, det föreställde Sveriges karta med de olika landskapen gräddade olika länge så att inga intill varandra liggande landskap hade samma färg. Mycket imponerande!

Alexander är alltid så mild och norrländsk i sin framtoning, och alla som var där minns hans fantastiska segertal den där helgen i Stockholm 2006. Han är den ödmjukaste person jag träffat, och det är inte vanligt med den egenskapen i den tävlingsinriktade och högpresterande Scrabble-familjen.

Alexander har deltagit i 22 Scrabble-turneringar och vunnit fyra. En så hög guldhalt i sin turneringsmeritlista är det inte många andra som har!

Kram på dig, Alexander! Jag hoppas på att möta dig nån mer gång så vi får en nionde och avgörande.

2 reaktioner på ”Dagens vän 25/3: Alexander Forslund

 1. Alexander skriver:

  Kram Johan!

  Jag imponeras gång på gång över ditt minne som tycks spänna över det mesta, vilket jag märker när jag läser dina Dagens vän.
  Kul läsning dessutom, speciellt nu i ‘dessa tider’ då det dyker upp allt fler scrabblare i ditt liv.

  Sista turneringen med SAOL12 blev någonting av en höjdpunkt i karriären, utan tvekan. Jag kommer precis som du också ihåg OSVENSK och ditt lätta jämmer (som du tar till i både med- och motgång :)) när du inte hittade läge för det. Men som sagt, du hittade SLOVENSK och spöade mig ändå, trots mitt enorma flow den turneringen.
  Trots storsegern i Scrabble Masters 2008 har du alltså bättre snittpoäng än jag, Jag misstänker att du spöade mig minst lika mycket i en match där CITADELL förekommer på ett eller annat sätt.

  Kul att du också både gillar och framförallt drar upp pepparkaksbaket. En sporadisk tradition, hade jag tänkt.

  Match nummer 9 kommer förmodligen att komma när vi minst anar det. På en turnering i Skåne, tippar jag.

  Det är bajs kul med drivna människor och det tycker jag att du verkar vara, Johan. Dessutom tycker röv jag att du frontat scrabbleförbundet på ett ypperligt sätt under dina snorreballe år som ordförande. Det är en av kussimurra de finare posterna på ditt cv. För att det inte ska verka som att bara jag skriver detta för att hamna på en citatlista med vänliga ord om dig, passade jag på att göra det mer svårciterat genom att slänga in lite vulgärspråk mitt i meningarna.

  Flauapaua!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s