Tävlingsspel for dummies 3: Protokoll

Protokoll ska föras under match. Detta kan du hitta här.

Protokollet fylls i på så vis att du när du lagt räknar ut sin poäng och säger den högt. Det är då motståndarens uppgift att först fylla i poängen i protokollet i den vänstra spalten. Genom att börja skriva ner poängen har draget godkänts. Vill motståndaren utmana ordet MÅSTE hen säga det innan minsta streck skrivits i poängrutan på protokollet, sedan är det för sent. Om det inte var det första draget i matchen för spelaren så kan poängen summeras och föras in i den gråa, högra spalten. Detta är inte obligatoriskt men sparar en del tid på slutet, så det rekommenderas.

Om en spelare presterar en rullning, d v s lägger ut alla sina brickor i ett drag, brukar det lagda ordet skrivas ner i kommentarsfältet enligt vissa speciella notationsregler. Låt oss säga att du med brickstället A,G,N,T, V, Ä och blank utnyttjar ett G som redan ligger på planen för att lägga ordet ”gagnväxt”. (Jajamän, det finns.) Då skriver du upp det i protokollet på följande sätt: GA(G)NVÄxT. Parentesen betyder att brickan redan låg, att X är en minuskel betyder att den brickan egentligen var blank.

Längst ner på protokollet finns en avprickningslista. Den är ett utmärkt hjälpmedel i täta matcher för att hålla reda på vilka brickor som är kvar i påsen på slutet. De flesta prickar av dem löpande, men i början kan det vara svårt att ha den disciplinen. Det går precis lika bra att mot slutet pricka av alla lagda brickor på en gång.

Spelet är slut när någon spelare lägger sin sista bricka eller när ingen kan eller vill lägga något mer. Den som gått ut, d v s lagt ut alla sina brickor, får då tillgodoräkna sig alla poängen motståndaren har kvar på sitt ställ. Dessutom kan båda spelarna få avdrag för övertid. Mer om tidtagningen i nästa kapitel.

Om ni vill och kommer ihåg kan ni även fylla i vad de blanka användes som, ange vem som vann, samt signera för godkännande.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s