Huset

Vårt nya hem

Vårt nya hem

Tillåt mig presentera Huset! Hit flyttar vi i juli och jag kan knappt bärga mig. Nu på förmiddagen har jag varit ute och hälsat på det och dessutom visat runt några hantverkare, som ska komma med offerter på den renovering som behövs.

Sådana där totalentreprenörer kan verkligen åta sig allsköns uppgifter. Ingen av de jag visade runt idag sa nej till något av delprojekten, vilka var:

 • Totalrenovering av ett badrum
 • Tapetsering av hela huset
 • Slipning och lackning av parkettgolv
 • Montage av markiser på solsidan av huset
 • Installation av luftvärmepump
 • Jordning av el
 • Fällning av fyra tujor

De kan verkligen allt, de där. Undrar om det är OK att få gå bredvid och snappa upp yrkeshemligheter för en vetgirig Banjo-Herre utan annat bättre för sig?

När det stod klart att vi skulle bli föräldrar var det en sak vi insåg allra först, och det var att kvar i lägenheten i centrala Lund utan hiss och balkong kan vi åtminstone inte bo. Jakten efter ny bostad intensifierades. Vi hade sneglat lite på Hemnet tidigare men nu fick vi en deadline, eller vi kanske ska kalla det birthline i det här fallet? VI hade fokuserat på lägenheter i första hand, men insåg att ett riktigt hus med trädgård skulle ju vara både mysigt och praktiskt. Vi hade båda växt upp i villa med stor trädgård, men fram till nu hade tanken på trädgård mest gett mig prestationsångest. Nu kändes det som tiden för prestationsångest var för länge sedan förbi! Hade jag kommit så här långt, skaffat en underbar sambo, avlat barn och lärt mig samverka i familjeliv, så ska väl en trädgård vara en enkel sak? Mitt nya, kapabla jag såg utmaningen och berusades av alla de grönsaker, frukter, bär och vuxenpoäng som skulle odlas i vår lilla täppa! Dags för villa, alltså!

Redan samma helg bokade vi tre visningar, fick låna svärföräldrarnas bil och gav oss ut på turné. Vi hade siktet inställt på några speciella områden som vi fann extra intressanta, Gunnesbo, Stångby, Åkarp, Hjärup, ja i princip alla samhällen med en pågatågstation. Vi skaffade oss snabbt en uppfattning om hur vi ville att planlösningen skulle se ut, och på så vis sållade vi bort de allra flesta husen i vår prisklass. Tre sovrum i samma plan är mindre vanligt än en kan tro.

Vi var i hus som luktade konstigt, hus som var inredda som en nattklubb, hus vars övervåningar jag inte kunde gå rak i, Vi var långt gångna spekulanter på ett objekt i Gunnesbo, men säljaren ville inte avträda huset förrän i oktober, så det rann ut i sanden. Vi hann bli bundis med halva Skånes mäklarkår, men till slut insåg vi att vi fick frångå det tidigt satta pågatågskriteriet. I stället siktade vi in oss på Staffanstorp och Dalby.

Och plötsligt vände det! Varenda hus vi tittade på var alldeles förtjusande, och vi såg Åsa-Nisses vagga stå på uteplatsen i sommarsolen med oss ystert påtande i squaschrabatterna. Vi kastade oss in i varenda budgivning som fanns och slogs med näbbar och klor, men alltid fanns det nån mer solvent typ som knep våra drömhus framför våra snopna, prematurt jordstänkta näsor.

Därför var vi något desillusionerade när vi la ett försiktigt bud på Huset. Vi förberedde oss för en ny hård budgivningsrond när mäklaren ringde tillbaka en dag senare och sa till vår häpnad och glädje att köparen accepterat budet rakt av. Huset var vårt!

Det ska bli spännande att läsa offerterna! Vad tror ni det kommer kosta?

6 reaktioner på ”Huset

 1. Maria Åslund skriver:

  Mycket! Svårt att veta, men det beror på vilken standard du väljer. (Bor i villa och tar in hantverkare titt som tätt) Tror att 250 000 snarare är ett golv än ett tak, om metaforen tillåts i detta sammanhang.

 2. Jojo skriver:

  Åh, ni har lyckats hitta ert hus. Vi är precis i paniktillståndet och åker på visningar varenda helg men allt som verkar bra blir för dyrt. Tre sovrum måste vi ha i samma plan för i augusti blir vi fler och innan dess vill vi ha flyttat in.
  /Stressad

 3. Varje stor renovering vi gjort på vårt hus har rört sig runt 100000, badrummet, taket, dräneringen bergvärmen osv så räkna med runt 300000-400000 det är vad jag tror och att man inte blir förvånad att det kommer flera utgifter under renoveringen. Möjligt att hantverkarnas timpenning är dyrare här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s