Dagens vän 2/4: Anders Oscarsson

Nu är det dags att ta ett rejält hopp tillbaka på tidslinjen för att hämta upp några gamla bekantingar som jag lagt till på Facebook sedan sist.

När broder Nils började på lekis hösten 1973 fick han en klasskompis som hette Anders. En livslång vänskap inleddes. De gick i samma klass i tretton år, både lekis, grundskola och gymnasium och under mina första år som medveten kändes det som Anders alltid var där. Som den arketypiskt jobbige lillebror jag var hängde jag naturligtvis på de äldre pojkarna och deltog som villig slagpåse i sportinfluerade lekar som toffelkastning, längdhopp och höjdhopp från gunga och naturligtvis de årliga minitennisturneringarna i trädgården.

Så kom den dagen när Anders förändrade våra liv. Till skillnad från vår familj så läste familjen Oscarsson Kvällsposten, och i denna publikation annonserades på sommaren 1980 SM i Othello ut. Othello är ett brädspel som går ut på att enligt väldigt enkla regler lägga ut och vända på brickor, vita på ena sidan och svarta på andra, med målet att ens egen färg när brädet är fullt ska vara den förhärskande med sin sida upp. Hur en ska lyckas med det är betydligt svårare att greppa, och därför har spelets klassiska slogan genom åren varit: ”A minute to learn, a lifetime to master!” Othello var ett ganska nytt spel i Sverige då, och på Nya Rönnowskolan hade det arrangerats skolmästerskap på våren, ett mästerskap som Nils sopat hem i stor stil. Spelet hade legat under granen julen 1977, och Nils hade spelat det sedan dess, mest med sina föräldrar som listat ut och lärt honom en grundstrategi. Nu tyckte Anders att Nils skulle prova på SM. Med klar inställning att inte gå så farligt långt tog Nils med sig hela familjen till Vittsjö för sydsvenska kvalet, från vilket segraren gick vidare till SM-finalen i Stockholm någon månad senare. Resten är, som man säger, historia. Som tolvåring var Nils en ynka bricka ifrån att bli svensk mästare, efter att ha varit helt oslagbar ända fram till sista partiet. Och den brickan han var från att vinna alltsammans var en felvänd dito! Han har dock revanscherat sig med råge sedan dess och plockat hem åtta SM-guld, det senaste i fjol.

Men frågan är hur våra liv, och hela Othello-Sverige för den delen, hade sett ut om inte Anders Oscarsson hade läst kvällstidningar i tidig ålder?

Anders agerade mellanhand i historien om min första intervju p g a den här bloggen, och blev igår den allra förste, förutom jag själv, att gilla min nya Facebook-sida.

Kram på dig, Anders! Tack för allt stöd och välkommen i vänkretsen, nu även på nätet!

En reaktion på ”Dagens vän 2/4: Anders Oscarsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s