Dagens vän 7/4: Katarina Skogman Pavulans

Min förmodat sista spääxuppsättning blev sommarspääxet Guldkorn som var en kavalkad, där första akten hade en ramhandling som utgjordes av en föreläsning i mediehistoria och andra akten var en återuppsättning av det allra första sommarspääxföreställningen i Kristianstad, nämligen Christian IV.

I rollen som grym stumfilmsmoder i svartvitt återfanns Kattis. Jag inser att detta är andra dagen i rad som jag använder ”stumfilm” som epitet i Dagens vän, så det är kanske på sin plats att förklara hur den aktuella scenen framställdes. Uruppsättningen av denna sketch ägde rum under Lundakarnevalen 1994, och historien bakom var att stumfilmen utvecklats ur teatern och att Spääxet dammat av ett gammalt stumfolklustspel vid namn ”Moln över Orust”, som trogna läsare av Dagens vän kanske känner igen. Ett stumfolklustspel kännetecknas av att alla skådespelare är svartvitsminkade och har svartvita kläder, gestikulerar snabbt och yvigt utan att säga någonting medan en pianist ackompanjerar och därmed sätter stämningen. Emellanåt åker en duk upp framför skådespelarna på vilken replikerna projiceras. Istället för spotlights används stroboskop.

Handlingen i ”Moln över Orust” är den klassiska. Den fagra hjältinnan håller på att av sin grymma moder bli bortgift till en man hon inte håller av, medan den som hon faktiskt håller av är vän och käck och har sjömanskostym. Den grymma modern gör onda grimaser och inkallar en präst, men mitt under bröllopet dyker den genomsnittlige stumfilmskurken och fyllbulten Fule Runar upp och petar den oavhållne brudgummen i ögat samt sånär rövar bort hjältinnan, om inte avhållne hjälten stigit fram och nedkämpat honom medelst ädla tjuvtricks. Den grymma modern är dock inte helt övervunnen till hjältens favör, men hjältinnan kysser honom, han förvandlas till grodan Kermit och alla blir glada och i färg.

Och om ni tycker det lät roligt så kan ni ju bara ana hur det var att se det i verkligheten!

Kattis hade gjort entré i spääxet under det gångna läsåret och gjort rollen som undercoveranarkist på vett-och-etikettskurs i jubileumsspääxet Mot Strömmen. Jag hade lagt märke till henne redan då tack vare hennes genuina och lysande komiska förmåga. Hon blev snabbt en stor stjärna, och hennes specialitet var att spela små prinsessor, som titelrollerna i Drottning Kristina (med handling förlagd till 1632) och Prinsessan Pulinutt, spääxets klassiska barn- och familjeföreställning med inslag av snusk och droger.

Till Guldkorn jobbade vi tillsammans intensivt med att färdigställa programmet, en publikation jag är särdeles stolt över men tyvärr förlorat mitt exemplar av. Det gjorde vi bra, Kattis!

Även Kattis seglade ut ur spääxet och in i äktenskapets trygga hamn tillsammans med en annan spääxare, Vilis Pavulans. De har fått två barn, och bor i Karlskrona där Kattis jobbar som läkare, ett yrke väldigt vanligt bland spääxare.

Kram på dig, Kattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s