Profiler

Hur en passar in i ett team är naturligtvis viktigt för den som ska anställa en, så dagens epistel handlar om detta.

Två gånger i mitt liv har jag gjort personlighetstester med avsikten att ge mig en professionell personlighetsprofil. Första gången var under mitt första år i kundtjänsten på Handelsbanken Liv. Vi åkte ut till en kursgård på Lidingö och skulle lära oss effektivare kundkontakter. Syftet var att placera oss i ett tvåaxlat koordinatsystem där den ena axelns ”skala” gick från ingen önskan om medbestämmande till stor önskan om medbestämmande, och den andras från människoinriktad till resultatinriktad, d v s om en tyckte det var viktigt att alla mådde bra eller att arbetet blev gjort till varje pris. Beroende på var en hamnade på skalan blev en kategoriserad som Vänskaplig (människoinriktad), Analytisk (resultatinriktad), Uttrycksfull (människoinriktad med medbestämmandebehov) eller Pådrivande (resultatinriktad med medbestämmandebehov). Sedan kunde en även ha inslag av någon annan egenskap i sin huvudprofil. Om en kanske inte var resultatinriktad till varje pris, men ändå oftast, så kunde en få ”diagnosen” Vänskapligt Analytisk.

Hur bestämdes då detta? Jo, på tvenne sätt. Dels fick jag göra ett test med umptisjutton frågor av typen ”hur bra passar det här in på dig?”, det kunde vara allt från var jag helst äter lunch till hur jag beter mig på mingel, dels fick ett antal bekanta göra samma test, gärna bekanta som kom från skilda kretsar och kände mig på olika sätt, men de skulle inte göra testet med avseende på sig själva utan på mig. Idén var att jag skulle få reda på hur stor skillnad det är på min självbild och på hur omvärlden uppfattar mig. Jag blev positivt överraskad hur lätt det var att hitta vänner som kunde tänka sig att ställa upp för ett sånt test.

Jag var ju ganska övertygad om att jag skulle hamna i det analytiska facket, kanske med ett litet inslag av uttrycksfullhet, så därför blev överraskningen stor när mitt kryss i koordinatsystemet visade sig hamna nästan högst upp i Vänskaplig-hörnet. Mina egna svar hade alltså placerat mig som Vänskapligt Vänskaplig, jag bryr mig väldigt mycket om mina medarbetare och vill inte vara med och bestämma om det inte är nödvändigt. Jag tänkte att mina vänners svar nog skulle korrigera min änglalika självbild, men då klickade kursledaren på Nästa i PowerPoint-presentationen och avslöjade att min omgivnings uppfattning placerade mig ännu lite högre upp i vänskapliga hörnet! En renodlad mysfarbroder, således!

Sedan dess har mycket vatten flutit under broarna, så det var med stor spänning som jag i WISE:s regi gick att genomgå en ny planering. Jag antar att många har hört talas om MBTI (Myers-Briggs Type Indicator). I MBTI existerar fyra skalor:

  • Energi/Uppmärksamhet, där en kan gå från Extraversion (E) till Introversion (I)
  • Perception, där en kan gå från Sinnesförnimmelse (S) till Intuition (N, i var ju redan upptaget från förra skalan)
  • Bedömning, där skalan går från Tanke (T) till Känsla (F, för Feeling)
  • Livsstil, där skalan går från Bedömning (J, Judgement) till Perception (P)

Testet bestämmer vilken av bokstäverna i varje kategori en använder helst och så sätts en preferensprofil ihop av detta. Den här gången räckte det med att bara jag fyllde i de umptisjutton frågorna, som i princip såg likadana ut som på testet sju år tidigare.

Antingen hade jag lärt känna mig själv bättre på dessa sju år, eller så hade jag mer tur i gissandet, för den här gången blev resultatet betydligt mindre överraskande. Jag hade faktiskt bara ”fel” på den tredje kategorin, jag trodde jag skulle vara en känslomänniska snarare än en logiskt tänkande varelse. Min MBTI-profil visade sig vara INTP, en introvert, intuitiv, perceptiv, tänkande person.

Hur är då en sådan?

Jo, jag är en självständig problemlösare som är mästerlig på att tillhandahålla en opartisk, kärnfull analys av en idé eller en situation. Jag ställer de besvärliga frågorna – utmanar både mig själv och andra att finna nya logiska angreppspunkter.

Jag är logisk, analytisk och objektivt kritisk. Jag är opartisk och eftertänksam, snabbtänkt, insiktsfull och uppfinningsrik, och även intensivt nyfiken på nya idéer och teorier. Jag tycker om att plocka isär och omarbeta idéer.

Jag kan lägga ner min själ i att utforska och analysera ett intressant problem.

Jag är mer intresserad av att hitta lösningar än att faktiskt utföra dem. Jag ser helst att jag slipper organisera människor eller situationer. (Där måste jag opponera mig lite mot testets utfall, jag tycker jättemycket om att organisera saker, bara de är intressanta och folk gillar dem.)

Jag föredrar en precis kommunikation och ogillar överflödigt prat om självklarheter. Jag vill formulera den exakta sanningen, men uttrycker mig ibland så komplicerat att min omgivning kan ha svårt att förstå den. (Lite som just nu, alltså!)

Andra kan uppfatta mig som tystlåten, behärskad, lugn och opartiskt observerande, och som en person som värderar sitt oberoende högt.

I ett team tillhandahåller jag både realistiska visioner och intellektuell insikt, jag löser problem relaterade till begrepp och innehåll, jag skissar grundläggande principer för hur arbetet ska utföras och jag klargör information och tar opartisk inställning till data. Jag påverkar teammedlemmar mest genom att vara insatt i det som ska göras och vara en resurs för andra.

Jag leder genom att ge alla teammedlemmar möjlighet att använda sina färdigheter, och så är jag en hejare på att sätta dagordningar och ge klara alternativ så majoritetsbeslut kan fattas.

Med mera, med mera. Inte låter det så Vänskapligt Vänskapligt, eller hur? Jag är med andra ord en ytterst mångfasetterad person. Eller så har jag hårdnat på äldre dagar.

Visst är jag precis vad just du behöver? Varsågod, här är mitt CV!

2 reaktioner på ”Profiler

  1. Henrik J skriver:

    Bravo! Det ska nog gå bra det här ska du se. Många pluspoäng också för att du lyckades nörda in MYSFARBRODER på ett så träffsäkert välplacerat vis. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s