Dagens vän-repris 13: Henrik Vallund

Denna text följer på svenska.

I have a vague memory of Henrik being present that day in September 1983 when I first met Karsten, but I’m not sure. No one contradicted me on that fact the first time I published this text, so I guess I am right. That’s why I changed the running order from the original edition. What I am sure about is that he was there in Malmö February 18th 1984 at Malmö Open. The year before Henrik had ended fourth in the Danish Othello Championships and already made himself a name in Nordic Othello. In June the same year he was one of the hosts of the first open Othello tournament on danish soil, the Greve Othello Cup. That tournament is still held annually and should celebrate its 30th anniversary this year.

I remember Henrik as the perfect gentleman at the board, always polite both when winning as in defeat. We were quite a lot who could’ve learned a lot from him.

Once I and Henrik took a trip to Amsterdam. It was 2001 and the Dutch Othello Federation was about to arrange their first EGP. Henrik drove the entire time, I didn’t dare. And afterwards I totally forgot to pay my part of gas money and other expenses for a long time! I take this opportunity to once again apologize for that.

Henrik is still active. He has been Danish Champion three times 1987, 2004 and 2006, Nordic Champion 1998, and is also playing Rummikub, where he represented Denmark in the World Championships in 2012.

The last time I met him was actually last saturday, when I stopped by the Nordic Othello Championships which was held here in Lund. He became fourth. Still going strong!

Well played, Henrik!

 

Jag har ett vagt minne av att Henrik var med när Karsten kom till Malmö på hösten 1983 för att få en träningsmatch mot Nils, och eftersom ingen sa emot mig förra gången den här texten publicerades så antar jag att jag har rätt, och därför ändrar jag ordningsföljden på inläggen från originalversionen. Vad jag dock säkert minns är att han var med i den första öppna turneringen i Sverige, Malmö Open, 18:e februari 1984.

Året innan hade Henrik slutat fyra i danska mästerskapen och redan gjort sig ett namn i förhandssnacket till Malmö Open. Senare samma år, i juni, var han en av arrangörerna när första Greve Othello Cup, den första öppna turneringen på dansk mark gick av stapeln. Greve Othello Cup spelas fortfarande årligen. I år torde det alltså vara dags för 31:a upplagan och trettioårsjubileum!

Jag minns Henrik som den perfekte gentlemannen vid brädet, såväl vid seger som i nederlagets stund. Vi var några stycken som hade en del att lära av honom.

En gång gjorde vi en långresa till Amsterdam tillsammans. Året var 2001 och det holländska förbundet skulle arrangera sin första EGP. Henrik körde hela vägen, eftersom jag inte vågade köra på Autobahn. Och när vi skildes åt i Köpenhamn så råkade jag glömma min nyckel till föräldrarnas hus i bilen, så Henrik fick besvära sig  med att skicka den till mig per post. Som om det inte vore nog glömde jag sedan bort att betala min del av bensin och andra omkostnader så han var tvungen att påminna mig. Allting med samma gentlemannamässiga sätt. Jag passar på att även denna gång be om ursäkt för dessa fadäser.

Henrik är fortfarande aktiv. Han har blivit dansk mästare tre gånger, 1987, 2004 och 2006. Nordisk mästare 1998. Dessutom spelar han Rummikub, och representerade Danmark i VM i detta spel 2012.

Senaste gången jag mötte honom var faktiskt så sent som i lördags när nordiska mästerskapen gick av stapeln här i Lund. Han blev fyra. Gubben kan än!

Väl spelat, Henrik! Tack för matchen!

 

 

En reaktion på ”Dagens vän-repris 13: Henrik Vallund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s