Jag har lagt korsord – på bloggen

060

Farmor, som jag avgudade som liten knatte, var väldigt allmänbildad och löste mycket korsord. Jag blev därför snabbt intresserad av den hobbyn och redan på lågstadiet började jag konstruera egna. Det skulle vara spännande att se dessa tidiga alster idag, skulle jag känna igen den lille åttaåringens tankegångar i ledtrådarna, tro. Och hur var det med stavningen på den tiden? Förmodligen inga problem, mig veterligen stavade jag bara fel vid tre tillfällen under hela grundskolan (hägningen, lungt och bibliotikarie). Det kan vara så att några gamla kryss ligger kvar i en låda på vinden. Tur att vi ska flytta snart så jag får anledning att gräva så djupt i förråden!

Efter den intensiva starten la jag ner konstruktörspennan och började koncentrera mig på att lösa korsorden istället. Under studenttiden fick jag ett återfall, inspirerad av Dagens Nyheters mästerlige konstruktör Enar Åkered. Det var lite av en kick när halva studentkorridoren satt och slet sina hår över mina krystade nycklar.

Intåget i Scrabble-världen väckte naturligtvis den gamle knåpskaparen till liv. Inte helt oväntat är folk som spelar Scrabble även hejare på och konnässörer av korsord. Jag började tillverka jättelika kryss som baserades på stora familjeevenemang, som Nils bröllop och det stora släktmötet i Åhus 2004. Det började födas en övermodig tanke att jag faktiskt skulle kunna livnära mig på det här nöjet! En svindlande och oluthersk idé!

I brist på direkt funna snabba inkörsportar i kryssmakarvärlden ebbade min produktivitet ut igen. Jag återgick till att vara lösare. Jag började prenumerera på en massa krysstidningar, och som med de flesta av mina intressen gick det snabbt till överdrift. En sak märkte jag i alla fall, de flesta korsordstidningar som ges ut vänder sig till en alldeles för bred publik och håller en förvånansvärt låg svårighetsgrad. Jag ville ha mer utmaning, och det tror jag fler än jag efterlyser. Fram för fler svårare krysstidningar, jag är övertygad om att det finns både lösar- och konstruktörsunderlag. I båda lägren anmäler jag mig som frivillig.

En gång la jag lite extra manke till mina försök och gjorde en snygg pdf-version av ett kryss. Den kan jag publicera här för utskrift och helgnöje till er läsare, om ni får tid över. Men jag varnar er, det är en svårt ordnördig hjärna som satt ihop ordnätet och en ordvitsskadad spääxhjärna som tänkt ut nycklarna. Lös på egen risk!

Läskkryss i pdf-format för nedladdning.

 

5 reaktioner på ”Jag har lagt korsord – på bloggen

 1. Emily skriver:

  Hmm, undrar var jag har lagt mitt inte helt färdiglösta kryss. Kanske ska skriva ut ett nytt och lösa det igen. Jag tror att jag hittade på en antilop senast.

 2. Tove skriver:

  Läskkrysset var rfhkkjjoj.
  😐 Ok, börjar om…
  Läskkrysset är en höjdare, rekommenderas stort! Måste nog lösas om, för några av ledisarna var ju bara för bra :-).

 3. Maria Åslund skriver:

  Jag har löst krysset, förutom en enda liten räääälig ruta. Det är den ruta där träningsbollen och den tyska bilen möts. Träningsbollen har jag inte en aning om vad det är du söker. Har googlat några alternativ men inte fått träff. Inte heller bilmärket leder framåt. Såvitt jag kan se det är det bara ett enda bilmärke som kan vara aktuellt. Det finns ett utländskt som börjar med samma bokstäver, men som sagt, det är ju inte tyskt. . . Så nu får jag nog ge upp.
  Roligt kryss annars. Några av lösningarna balanserar lite väl mycket på kanten, men som helhet jättebra!

  • Så pinsamt, jag inser att det har blivit fel i den ledtråden. Festligt att detta lösts av flera personer utan att någon reagerat tidigare. Jag var helt övertygad om att det ordet som ska in vågrätt där var en tysk bil, jag är t o m säker på att jag faktakollade denna vidskepelse, men icke. Jag ska ändra i filen så att det blir rätt, och ändringen kommer bli att det inte ska stå ”TYSK BIL” utan snarare ”BIL-RADIO”.

   • Maria Åslund skriver:

    Tack! Nu klarnade det. Även om krysset nu är löst, så är jag alldeles frågande inför tävlingsbollen. Du får gärna förklara i ett PM. Vore skoj att veta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s