Banjo-Herrens påsknötter

Roliga lekar hör inte bara julen utan även påsken till. En väldigt rolig lek är att gissa gåtor. Ni behöver inte vara 10 personer i ett rum längre, för nu räcker det med att läsa vidare i ens ensamhet.

Det här knåpet visade sig vara äldre än jag trodde. Jag satte ihop det för drygt tio år sedan en långsam dag på Canon Helpdesk, inspirerad av ett rebusformat som var populärt på forumet på Ordspel, och publicerade det där.  Jag vet att vissa av er läsare var med redan på den tiden, men med tanke på att inte ens jag kom ihåg svaren på rak arm när jag igår utförde arkeologisk forumforskning och hittade den gamla tråden, så kanske detta även kan rendera er lite påskbry. Dessutom har jag, eftersom jag naturligtvis inte kunde låta bli, konstruerat ett par nya, tidigare opublicerade nötter.

Konceptet är enkelt i utförande men komplicerat i lösande. Nedan ser ni ett gäng krystade utsagor. Genom ordvändningar, avsiktliga stavfel och allmänt bisarra tankegångar ska varje utsaga associera till en självständig stat någonstans i världen.

Låt oss börja med några exempel för att ni ska komma in i det!

Exempel 1: Känner du till någon grekisk gud?

Då kan det vara meningen att du ska tänka ut ett eventuellt svar på den frågan. I det här fallet skulle svaret kunna vara: Ja, Pan! och då är det JAPAN som ska in på exempel 1.

Exempel 2: Lesstop

Ett helt meningslöst ord, kan tyckas. Men om en slänger om stavelserna så blir det ju topless! Och en synonym till topless är ju med lite god vilja ”utan bh”! Och kastar du tillbaka de stavelserna så inser du förhoppningsvis att det är BHUTAN som ska in på exempel 2. En annan och lättare rebus med samma svar hade kunnat vara ”Kholväte”.

Vi avslutar exemplen med en som är så fruktansvärt krystad att jag skäms!

Exempel 3: ….en femvarvs piruett?

Där ska en förstå att ett land ska kunna sägas på de tre prickarnas plats för att få meningen att gå ihop. Dessutom krävs vissa trigonometriska kunskaper. Men är ens hjärna så pass spatial så ska det inte vara omöjligt att komma på att landet i fråga är ETIOPIEN, eller hur?

Okej, nog med förvirrande exempel. Nu kör vi! Tveka inte att fråga om något är oklart. Jo, en sak till; ibland är det uttalet av landet som är viktigt, ibland är det stavningen. Mycket nöje!

 1. Okänd son till rosa fader, farmaceut till yrket
 2. Ford Sergio
 3. Prosit! Eller vad sa du?
 4. Vokalform
 5. Har återfallsparkerare
 6. Gick ön i konkurs?
 7. Nära Kålered
 8. Uttråkad gris satte i sig mer än avsett
 9. Greppade för längesedan
 10. Frömjö
 11. Kan kör göra hela natten
 12. Lista Akademins Ordsvenska
 13. Fiskpost
 14. Fullkomligt talanglös
 15. Portsarkofagen
 16. Köplenhamn
 17. Kom just från Mongoliet
 18. Deländamål för Scrabble-påse
 19. Flyger du som en fjäril, sticker du som ett bi?
 20. Skymta en fjortondel av alfabetet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s