Dagens vän-repris 23: Benkt Steentoft

En sommardag 1986 ringde telefonen hemma i Åhus. En ung norrlänning presenterade sig som Bengt Ericsson och undrade om han fick komma och hälsa på och utmana Nils på Othello. 1986 innan Google eller ens Internet fanns var detta ganska speciellt. Benkt (som han senare blivit mera känd som) var biten av Othello och ville börja turneringsspela. Naturligtvis fick han komma och hälsa på när han nu ändå hade vägarna förbi.
Han kom och han spelade ett par matcher mot Nils med ganska väntat resultat (Nils vann komfortabelt) och sedan var det min tur att få ge amatören en lektion. Och så vann han! Min harm var omöjlig att dölja, jag var en om möjligt ännu sämre förlorare på den tiden.

Benkts Othello-karriär efter detta är häpnadsväckande! Han har aldrig blivit svensk mästare eller så, men utan honom skulle Sveriges, och kanske inte ens världens Othello vara lika livaktig som den fortfarande är. Direkt efter besöket i Åhus åkte han upp till sin hemstad Norrköping och började åka runt på skolorna där och snacka och spela Othello. Efter några bakslag och dåligt intresse blev det plötsligt full fart i Navestad. Och på den vägen är det.

Benkt är helt sagolik på att entusiasmera och engagera folk. Jag har inte träffat honom en enda gång utan att få reda på eller bli indragen i en ny djärv plan. Och ofta förverkligas de. Än är det romaner med Othello-tema, än är det paraplyorganisationer för svensk brädspelsverksamhet.

Benkt spelar alla spel. Han har spelat VM inte bara i Othello utan även i Rummikub, och säkert nåt annat spel som jag glömt också. Däremot har vi inte fått se honom på en Scrabble-turnering ännu, även om jag är säker på att han skulle klara sig utmärkt. Han lovade att komma till Scrabble-SM nu i höstas, om han inte var dubbelbokad. Jag misstänker att han visste att han redan var dubbelbokad redan när han kom med det löftet. Men det är OK, Benkt, jag gillar dig ändå.

Jag träffade honom nyligen och fick reda på att han nu har blivit professionell Othello-arbetare. WOF (Världsothelloförbundet) har skaffat ett kansli i Stockholm och där jobbar Benkt, samtidigt som han är ordförande för förbundet. Ganska bra marscherat för en man med rätt begränsade engelskakunskaper! Jag är bara avundsjuk, önskar att Scrabble också var en världssport. Ja, det är det ju, men jag menar Scrabble på svenska. Med kansli i Staffanstorp.

Kram på dig, Benkt! Tack för alla fantastiska turneringar och historier!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s