Dagens vän-repris 19: Erik Lund Jensen

Denna text kommer följa i svensk översättning.

In June 1984 it was time for my first Othello tournament on foreign ground. I went all the way to Copenhagen where sixteen players had met up for the first Greve Othello Cup, a tournament which is still held annually!

We were divided into four groups with four players in each group and a single round-robin commensed. My group consisted of my father, a hairy Dane called Henrik Fliis and Erik. Henrik and Bengt was seeded.
That roundrobin was a great success for the Berners, Bengt won and I joined him to the quarter finals on second place. In my first game I met young Erik, and I won comfortably 55-9. That was the last time any game was in any way easy against that guy. Already after lunch he had learned the game (one minute to learn, a lifetime to master, you remember) and mastered the competition brilliantly, winning the play-off round and ending up at 9th place. I remember the young man’s spectacular victory lap around the premises. Obviously someone was hooked.

Quite fast that young man grew even better, and soon he was almost as unbeatable as Karsten. He has been top ranked in Northern Europe and his best result in the World Othello Championships is 5th place! He is also one of the few players who wiped me off the board in a tournament game, 64-0! That hurts!

You seldom see him at a tournament table anymore, and I actually don’t know much about what he’s doing nowadays.

Thanks for the games, Erik! I hope all is well.

 

I mitten av juni 1984 åkte jag för första gången utomlands för att spela Othello. Färden gick ända till Köpenhamn och den första Greve Othello Cup, en turnering som fortfarande arrangeras årligen (och spelas av samma personer, kan jag få intrycket av när jag tittar på bilder)!

Sexton spelare mötte upp och delades upp i fyra grupper om fyra i vilka alla mötte alla. I min grupp återfanns förutom jag min far, en hårig dansk som hette Henrik Fliis och debutanten Erik. Bengt och Henrik var seedade. Den gruppen blev en stor framgång för familjen Berner, Bengt vann och jag följde med till kvartsfinalerna som andre man. I första omgången mötte jag Erik och vann komfortabelt med 55-9. Det var sista gången någon match kändes lätt mot den pågen! Redan efter lunch hade han lärt sig spelet (”One minute to learn, a lifetime to master” var som bekant sloganen för spelet) och bemästrade motstånden till den grad att han vann placeringsrundan och slutade nia. Jag minns fortfarande den unge mannens spontana ärevarv runt lokalen när niondeplatsen var klar. Någon var uppenbarligen fast!

Ganska snabbt blev ynglingen bättre och bättre. Snart var han lika oslagbar som Karsten. Han har varit topprankad på nordiska rankinglistan och som bäst femma i VM! Och han är en av få, om inte den enda, spelare som slagit mig med 64-0 i en tävlingsmatch. Sånt svider!

Vi ser honom sällan vid spelborden längre, kanske någon enstaka Greve Cup nåt år, och jag har tyvärr dålig koll på vad han sysslar med nuförtiden.

Tack för matcherna, Erik! Kram på dig och hoppas allt är väl!

En reaktion på ”Dagens vän-repris 19: Erik Lund Jensen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s