Dagens vän-repris 34: Lena Holmgren

Det var stor oro i Teater Nebulosa hösten 1989. Vår eviga ledare Elsa hade sagt upp sig i protest mot repetitionslokalens utseende och det var osäkert om grupperna skulle fortsätta.
Så en dag nåddes vi av beskedet att Kristianstad kommun anställt en ny dramapedagog. Det var en stor händelse, för det blev reportage i Kristianstadsbladet (C4:an i folkmun, men lika ofta kallad A4:an eftersom det var ungefär så mycket text som var läsvärt i varje nummer) om denna erfarna Hollywood-skådis som nu skulle börja lära barn spela teater i stan.
Som övertygade Elsa-anhängare var vi skeptiska till nykomlingen till en början, men vi ändrade oss illa kvickt!

Lena Holmgren är ren kärlek. Det finns få personer i världen som jag aldrig nånsin hört säga något på allvar elakt om en annan människa. Hon var alltid positiv och uppmuntrande, oavsett om det gällde en teaterprestation (gav hon nån kritik så var den alltid konstruktiv), en livskris (det var Lena man pratade med) eller en spådom i tarotkort (jag blev aldrig nån demonregissör, men det är okej).

Det där med erfarenheten av Hollywood är fortfarande höljt i dunkel dock. Hot Shots II gick på teve för ett tag sedan, och hon ska vara med i en scen där på en tågstation, men jag lyckades inte få syn på henne den här gången heller. Och så känner/kände hon Sly i Dallas, JR:s sekreterare alltså.

Hon fixade jobb på Kulturhuset Barbacka åt oss allihop som ville. Och de flesta av oss fick även lön, det var bara jag som insåg efter en veckas arbete att jag inte var anställd egentligen. Men det var inte Lenas fel.

Och så har vi gjort långfilm tillsammans! Lenas pojkvän från USA dök upp i våra liv med ett manus om Jesu återkomst till jorden. Jag spelade Sankte Per, Andreas Ohlsson Paulus, Jenny Månström en frälst själ i himmelriket vid namn Anne, Jan Lundqvist, som nästa kapitel handlar om, spelade sadistisk fader utan musiköra (dock ej Gud Fader, även om den karaktären också saknade musiköra) och Lena så till slut en pilsk nunna. Efter många omtagningar och omskrivningar så blev det en film till slut, men nej, den finns inte på IMDb, men borde ge oss alla ett ganska bra Bacon-index, med tanke på den där scenen på perrongen i Hot Shots II.

Lena, jag (och säkert alla andra i Nebulosa) älskar dig! Och förlåt mig och Janne för alla bisarra uppringningar mitt i natten. Puss och kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s